top of page

Nadjib Kamgar är en visuell artist vid sidan om sitt yrke som läkare. Redan sedan barndomen har han haft passion för målning. 

 

Han gick konstutbildningen genom diverse måleri och kolografi kurser i Afghanistan. År 2001 tog han sin Läkarexamen från Mazar medicinska universitet. Flyttade p.g.a. kriget och har bott i Sverige sedan oktober 2003. Har arbetat som läkare sedan 2007 efter sin svenska läkarexamen.

Måleriet tog fart igen när han blev klar med sina svenska läkarstudier. Han upplevde att målningen var ett bra sätt att normalisera stress och trötthet efter arbetet.

Han målade tidigare mycket med olja, men har de senaste åren i huvudsak jobbat med akryl och akvarell. "Känslan man upplever av en underbar akvarellmålning är inte lätt att sätta ord på", säger han och beskriver hur utmanande det är med akvarellmålning. "Ett penseldrag är som att skjuta en pil – den kommer aldrig tillbaka! Till skillnad från olja och akryl kan man lätt förstöra en akvarellmålning om man försöker korrigera något". Han går på känslan när han väljer sina motiv och söker något som ger honom en "Wow"-känsla. Motiven kan variera, men starka färger och inlevelse är viktiga komponenter i Nadjibs konst.

Nadjib har genom åren haft utställningar runtom i Sverige, bland annat i Härnösand, Umeå, Kalmar och på Öland. Har nu permanent utställningsplats i sitt galleri på Öland. Hans definition av en visuell konstnär är någon som kan upptäcka och försöka avbilda de magnifika skönheter och budskap som finns överallt omkring oss. Hans konst speglar huvudsakligen omställningen han varit med om på sin livsväg från Afghanistan till Sverige.

bottom of page